Portugália legszebb tengerpartjai és strandjai - Top 5

Portugália a strandolók paradicsoma. Tényleg nem túlzás, körülbelül 965 km - főként homokos - tengerparttal büszkélkedhet. Nem véletlen, hogy Európa elsőszámú nyaralóhelyei közé tartozik. A csodálatos strandok mellett még az éghajlata is tökéletes.

Szerencsére nem unalmasak a portugál partok, hiszen az egyiknél - Algarve - a különleges sziklaformációkat csodálhatjuk meg, a másiknál meg - Guincho Cascais közelében - a szélfútta strandot. Semmi kétség nem férhet Portugáliában természet szépségéhez.

Más dél-európai országokban a tenger nyugalmasabb, de mivel a Portugália partjait az Atlanti-óceán mossa, ezért az ország tengerpartjai a szörfösök mekkájának számítanak.

Lisszabon közelében találhatóak az ország kék zászlós strandjai is, összesen 18 van belőle. A vízminőség kitűnő, mindenféle vízi sportot ki lehet próbálni a portugál strandokon. Ideális hely kis- és nagyobb gyerekes családoknak is.

1. Praia da Oura
6594919923_42bca3d646_z.jpg

Oura nevű nyaralóhelyen fekszik és Albufeira legszebb strandjai között tartják számon. Természetesen ez is elnyerte a kék zászló címet. Csodálatos arany homokos part, a háttérben pedig kávézók, bárok, remek éttermek. Maga a hely nyugodtabb és ráérősebb, mint Albufeira.

Praia da Oura szinte egybeér a szomszédos stranddal, aminek a neve Praia dos Olhos d’Agua és 2 km-re fekszik innen. Biztonságos strandolóhely gyerekes családoknak is.

Fedezd fel Portugália csodálatos tájait >> http://www.autoberlesonline.hu/portugalia/

2. Carcavelos
2374805254_7f04212b4d_z.jpgLisszabonból kb. 20 percre fekszik ez a kitűnő strand, ha a Marginal Road-on jövünk ki a városból (persze forgalomfüggő is). A főváros vonzáskörzetében ez az első és egyik legnagyobb homokos tengerpart.  A vasútállomás is 10 perces sétára van a parttól, ebből is látszik, hogy milyen könnyen és egyszerűen megközelíthető. Pont ebből adódik, hogy nagyon népszerű hely. Szerencsére a part elég széles ahhoz, hogy a nyári időszakban mindenkit befogadjon.

Ezen a strandon mindig zajlik valami, előfordul, hogy éppen strand rögbi van, de gyakoriak a szörfversenyek is. Elsőrangú szörfös hely Carcavelos Beach. Még télen is sokan kijárnak ide meglovagolni a hullámokat, mert az erős és nagy hullámok itt garantáltak.

3. Praia Grande
4259313462_94195a6a52_z.jpg

Már a nevéből is adódik, hogy egy elég nagy partszakasz, a Sintra - Cascais részen csak Guincho vetekedik vele. Sintra városának (30 km-re van Lisszabontól) közelében fekszik. Szintén nagyon népszerű hely, de szerencsére még a főszezonban se túlzsúfolt, pedig tényleg sokan látogatják. Itt minden megtalálható, vannak kávézók, éttermek, bárok, mosdók és nagy parkolóhely is. Még villamossal is kiutazhatunk ide a Sintrából, nagyon közel van a megállóhely.

Nem messze innen található egy másik kitűnő hely is, aminek a neve Praia Pequena. A két strand között pedig Európa legnagyobb (100 méter hosszú) sós vizű uszodája található a Hotel das Arribasban.

A szörfösök nagyon kedvelik ezt a partot is. A strand déli részén hatalmas sziklák vannak, ezek adnak egy kis szélárnyékot is. Fontos még tudni, hogy Praia Grande a Parque Natural de Sintra-Cascais (nemzeti park) része. A korábban már említett sziklák tényleg különlegesek, mert 100 millió éves dinoszaurusz lábnyomokat - 60 darab megaloszaurusz és iguanodon - őriztek meg az utókornak.

4. Praia de Odeceixe Mar
6167564_DRBJF.jpeg

A Rio de Seixe torkolatában fekszik ez a strand, Algarve és Alentejo régiók egymással határos részén található. Gyönyörű természeti környezet veszi körül a partot.

Hatalmas homokos tengerpart, ahová a szörfösök is szívesen járnak. A part északi részén magas sziklák vannak, a délin pedig egy apró öböl (Praia de Adegas), ahová a nudisták járnak strandolni.

Maga a strand 4 km-re fekszik Odeceixe nevű falutól, ahol nyáron nagyon megnő az autósforgalom. Néha gyorsabb, ha gyaloglunk, főleg főszezonban.

Ez is egy kék zászlós strand, ahol minden megtalálható pl. üzletek, kávézók. A Vicentine Nemzeti Park részét képezi.

5. Meia Praia
1286107917_8326a09164_z.jpg

Nagyon közkedvelt strand kisgyerekes családok körében is. Egy hatalmas öböl, ami még nagy hullámzás idején is védelmet nyújt. Európa egyik legszélesebb öble, ami az Algarve régióban fekszik.

Itt sem maradunk éhen, rengeteg étterem és bár található ezen a parton is. Akik szeretnek hosszú sétákat tenni a parton azok nem fognak ebben a strandban csalódni. A kite-osok és a szörfösök sem, mert a homok szép sima, nincsenek sziklák, így nyugodtan és biztonságosan sportolhatnak.

Semmi pánik, ha kicsit erősebb a szél,  sok az apró védett öböl, ahol “megbújhatunk”, zavartalanul fürdőzhetünk és napozhatunk.

Ezenkívül kipróbálhatjuk itt a siklórepülést, de lehet még vitorlázni, röplabdázni és teniszezni is. A hátizsákosok kedvelt strandja ez, mert Lagosból kb. 20 perces sétával elérhetnek  a közkedvelt beach bárok egyikébe.

Természetesen ezen a top 5 portugál strandon kívül vannak még szuper helyek, de mindet sajnos nem lehet felsorolni.  Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan a kedvenc strandja és ez persze így van jól.