Mikor utazzunk Portugáliába - Portugália időjárása

Portugália nem egy óriási ország, annál változatosabb viszont az éghajlata. Három fő területre lehet felosztani klímája alapján: észak, dél és a szigetek. Bár még az Atlanti-óceán menti területek mediterrán éghajlata is eltér kicsit egymástól.

Az északi területek kicsit hűvösebbek, a déli területeken többet esik az eső. Kelet felé, a Spanyolországgal határos részeken, a tél hosszabb és a nyár melegebb. A 700 km-es partszakasz éghajlatát nagyban befolyásolja az Atlanti-óceán, különösen az északnyugati területeken, ahol csapadékosabb például az idő. Ahogy dél felé haladunk a parton természetesen a napsütéses órák száma nő és melegebb is van. Az óceánnak köszönhetően a nyár kellemesebben elvielhető a part közelében és a tél is enyhébb.

Észak-Portugália
8731445442_d8b31b037d_z.jpg

Észak-Portugáliára a hegyvidéki táj jellemző, sok helyen 1800 méter feletti magasság, ennek alapján az éghajlata is változik. Minél magasabbra megyünk, annál hidegebb van. A hegyek egy ún. akadályt képeznek, amelyeknek köszönhető, hogy az északi oldalukon mindig sok csapadék hull, így sokkal zöldebb a természet is ott. A Kantábriai-hegységben, Portugália legészaknyugatibb pontján, Bragança városában (22 km-re a spanyol harártól)  például a nyár rövid és forró, míg nagyon hideg telek jellemzik. Itt már nem érződik az óceán mérséklő hatása - 200 km-re fekszik a parttól. Még a hó is nagyon gyakori, sőt -15ºC-ot is mértek már többször. Nyáron viszont  a hőmérő higanyszála felkúszik 28 fokig is, egyszer már mértek 40 fokot, de ez kivételes volt.

Átlagosan 743 mm csapadék hull, ami azt jelenti, hogy 123 esős nap van egy év leforgása alatt, ebből 20 nap esik a hó. 2005-ben viszont hatalmas szárazság volt a városban, vízhiánnyal küzdöttek és sok erdőtűz is volt.

Ha haladunk dél felé, akkor elérjük Portugália legmagasabb hegységét a Serra da Estrelat (1993 m magas) és itt található a Vodafone síközpont is. Itt is nagyon sok hó esik telente.

Kelet felé, az Atlanti-óceán irányában, Porto városára a mediterrán éghajlat jellemző. Forró nyár és enyhe tél. Kevés csapadék nyáron, de annál több az év többi részében.

Júniustól szeptemberig huszon fokok vannak. Július és augusztus a legmelegebb hónap, átlagos hőmérséklete 25ºC. Hőhullámok is előfordulnak Portóban, mértek már 40ºC-ot is de ez általában csak 5-10 napig tart. Télen 5ºC van reggel, délután pedig 16. Éjszaka még fagypont alá is lemegy a hőmérséklet. Decembertől februárig a legmagasabb átlaghőmérséklet 13ºC-15ºC, míg a legalacsonyabb 5ºC. 

Dél-Portugália
15506494006_492d21ec46_z.jpg

Dél felé egyre melegebb van, közelebb is kerülünk az Egyenlítőhöz, de érzékelhető Afrika és a Mediterráneum hatása is. Mivel még az északi szelek is akadályba ütköznek, a déli területek sokkal szárazabbak maradnak.

Lisszabonban, Portugália fővárosában, tipikus mediterrán éghajlat uralkodik. Már tavasszal és természetesen nyáron a hőmérséklet felmehet 30ºC fölé. A tél esős és szeles, átlaghőmérséklet 10ºC. Szerencsére a nyári szezon hosszabb, mint a téli.

Ősszel a hőmérséklet itt is csökken, de még októbertől áprilisig is szinte állandóan süt a nap. Az óceán közelsége miatt gyakran kialakulhat köd, talán emiatt érezhető Lisszabon kicsit hűvösnek. Télen sem süllyed le a hőmérséklet fagypont alá, december és január átlaghőmérséklete 8ºC-9ºC.

Algarve Portugália legdélebbi része, ahol a nyár a legforróbb, legnaposabb és legszárazabb. Mégsem olyan meleg, mint pl.  Sevilla, ahol az Atlanti-óceán “fűtő hatása” már nem érzékelhető. Évente itt csak 500mm eső esik és az is 50 nap leforgása alatt.

Sagres Portugália és Európa legdélebbi pontja. Különleges mikroklímával büszkélkedhet. Szinte nincs itt növényzet csak kő. Ha viszont a várostól észak fele indulunk el, akkor már van némi növényzet, főleg orchidea formájában. Ennek magyarázata, hogy évente 300 napot süt a nap és nagyon enyhe a tél.

Innen észak fele haladva szintén változik az idő, a szél jobban fúj, magasabb a dagály és veszélyesebbé válnak a tengeráramlatok is.

Keleten, ahol Lagos városa fekszik a tél nagyon enyhe (átlaghőmérséklet 9°C to 11°C), kevés eső esik, tavasszal és ősszel pedig tizen fokok vannak - tipikus mediterrán éghajlat uralkodik. Talán ezért is olyan népszerű üdülőhely. Nyár természetesen itt is elég forró, gyakran mérnek 35°C-ot, de általában 20 és 30 fok között van. Szerencsére az óceán felől érkező szelek kellemesebbé teszik itt a legmelegebb nyári hónapokat is (június-augusztus).

Madeira
3886913227_ecfb4bbc98_z.jpg

Madeira 860 km-re fekszik Portugáliától az Atlanti-óceánon. Közelebb van tulajdonképpen Afrikához, mint Európához.

Enyhe éghajlat uralkodik a szigeten, ahol még a hőmérséklet is sokkal kiegyenlítettebb. Mivel a hegyek a sziget közepén húzódnak, ezért az északi és déli területek éghajlata kicsit eltér egymástól. A hegylánc megakadályozza, hogy a csapadék északról délre jusson. Délen inkább télen esik az eső, míg északon egész évben.

A nyári átlaghőmérséklet, júniustól-szeptemberig, 19°C-23°C. Az év fennmaradó részében pedig 15°C -18°C. Októbertől-februárig kell számítani hidegebb és csapadékosabb időre. Mivel itt sokkal több a csapadék, mint Portugália többi részén, ezért zöldebb is a sziget, innen az “úszó kert” elnevés. 

Azori-szigetek
24791972_9028841469_z.jpg
Lisszabontól 1500 km-re fekszik és óceáni éghajlata van. Az éves átlaghőmérséklet 17ºC, télen 13ºC-14º C (január-február); nyáron 22ºC - 23ºC. Mivel szigetekről beszélünk, ezért egész évben biztosított a magas páratartalom, átlagosan 77%. Egész évben sok csapadék hull, egy kicsivel több télen.

Az óceán hőmérséklete 15ºC-ra lemegy télen, nyáron pedig 23ºC-os. A Golf-áramlatnak köszönhető ez a kellemes klíma az Azori-szigeteken, Portugália éghajlatát is ez befolyásolja.

 

Időjárás Lisszabonban